torsdag 2. februar 2012

Uro i Bamako

I dag har det vært demonstrasjoner mot myndighetene i flere deler av Bamako. Brente dekk, sperrede gater, sinte folkemasser, knuste biler og butikker, tre politimenn drept og blokkering av de tre broene over Niger. Nå i kveld skal visstnok en stor folkemasse gå mot presidentpalasset.

Det begynte med at kvinner demonstrerte, blant annet mot at menn og sønner ble sendt i krigen i nord uten våpen. I nord-Mali har en regional frigjøringsbevegelse prøvd å få kontroll over flere byer. Det er en gammel regional konflikt som er blusset opp igjen etter at Gadaffi-vennlige leiesoldater med våpen kom hjem fra Libya-krigen.

Ellers er misnøyen med myndighetene stor av flere grunner. Folk savner tiltak mot Al Quaida-kidnappinger i nord-Mali, mot narkotikatrafikken, mot korrupsjon og mot matvarekrisen som ser ut til å bli alvorlig for store deler av Mali, blant annet i vest der vi holder til. Mange liker heller ikke forslaget til ny grunnlov, som vil gi mer makt til presidenten. Foran presidentvalget i april/mai mobiliseres det av ulike grupperinger.

Vi holder oss hjemme og opplever oss trygge. Men vi følger utviklingen nøye, og vurderer ulike tiltak i henhold til beredskapsplanen vår. Vi er blant annet i ferd med å skaffe oss visum til et av nabolandene, dersom vi må evakuere med bil.

I går kveld reiste åtte engasjerte besøkende fra Rogaland hjem etter en fantastisk flott rundtur her. Hildegunn og jeg fikk være med som guider og vi hadde mange sterke opplevelser sammen. Mer om det på bloggen snart. Men etter at Spanair gikk konkurs tidligere i uka, måtte de få nye billetter og reise hjem en dag tidligere. Jeg regner med at de er glade for det nå.

1 kommentar:

  1. hei!

    Det er så kjekt å lese bloggen deres av og til, føer oss oppdatert, da. ja, det er en sp3nnende tid for Mali med uroen som nå har vært og er. Skal be for dere. Og hils masse både til den malende Lamin, den nesten-malte Tabita og resten av gjengen som vi kjenner! Oddrun

    SvarSlett