mandag 3. september 2012

Mali - Senegal - Mali


Vi vil så snart som mulig og så mye som mulig til Mali, har vi sagt. Men usikkerheten i Mali gjør at vi trenger en eller annen type base i Senegal også. Sist uke var vi i Kedougou i sør-øst-Senegal for å finne ut av forholdene og forberede våre opphold der. Det er en liten by 12 mil fra grensen til Mali og 34 mil fra Tambaga. Der har New Tribes Mission et gjestehus, som vi vil bruke, eventuelt supplert med andre greie losjisteder like ved.

Fortroppen på plass i Kedougou,
fra høyre: Therese, Alf, Gjermund og Roar.

I lys av de siste månedenes begivenheter i Mali, planla vi først en base som skulle være utgangspunkt for kortere turer til Mali. Nå ser det ut for at den nye midlertidige samlingsregjerningen skal gi større politisk stabilitet i Mali, i alle fall for en periode. Derfor legger vi nå opp til at Kedougou mer blir en tilbaketrekningsbase. Det betyr at oppholdene i Mali forlenges til inntil 6 uker, og at misjonærene samles i Kedougou bare en eller to ganger i løpet av høsten til fellesskap, drøftinger og hvile. I tillegg blir det mulig å trekke seg raskt tilbake dit, dersom forholdene i Mali blir mer utrygge.

Kedougou i rødt, 12 mil fra Mali-grensen.

For det kan de fort bli. Krigshandlinger i nord, uroligheter i Bamako eller aksjoner av islamistene kan fort gjøre situasjonen også i vest mer ustabil og usikker igjen. I Bamako vil vi uansett bare oppholde oss i kortere perioder. Men etter samtaler med øvrighetspersoner og andre, opplever vi det for tiden trygt å ferdes i de tre andre distriktene våre i vest-Mali, selv om norske myndigheter fortsatt har restriktive reiseråd for hele Mali. Vi vurderer fortløpende situasjonen og opprettholder oransje beredskapsnivå med ulike tiltak som er beskrevet i sikkerhetsplanen vår.

Islamistene inntok i helga Douentza. Foto: APA

Det som bekymrer oss mest nå, er den mer langsiktige utviklingen i Mali. Hittil har Mali vært en sekulær stat, selv om flertallet er muslimer. Tidligere i sommer var stemningen unison og kraftig mot islamistene som hadde tatt kontrollen i nord-Mali. Folk ventet bare på at hæren skulle kaste dem ut av landet. Mange hadde og har fortsatt en overdreven tro på hæren og undervurderer nok islamistenes styrke. Nå er lederen for det islamske rådet i forhandlinger med islamistene, og ledende muslimer arbeider aktivt for en mer ”moderat” islamisme i hele Mali. Det er ikke umulig at dette vil bli et hett tema i det kommende presidentvalget, når det enn kan bli avholdt. Samtidig er det opprettet et religionsdepartement i den nye regjeringen, som mange frykter kan brukes til å underbygge den generelle radikaliseringen og politiseringen av islam, som vi ser en tendens til. Hva dette kan føre til for kirke og misjon i Mali, er det for tidlig å si. Men utviklingen er foruroligende og vi må gjøre det vi er satt til mens vi ennå har muligheter for det.

Regnet gir håp, men ødelegger også.

Ellers er tilbakemeldingene fra folk og myndigheter overveldende etter matutdelingen vi har satt i gang, særlig i Oussoubidiagna- og Bafoulabé-området. Ordføreren i Bafoulabé sa det slik: Hjelpen har avverget en stor krise og vi har unngått uro fordi hjelpen kom i rett tid. Folk rundt i 30 landsbyer fikk mat i rett tid slik at de fikk krefter til å så hirse, mais og peanøtter. En gammel mann som fikk en sekk med ris sa det slik: De som har gitt oss disse matvarene, vil være velsignet de neste ti årene og ikke møte noe vondt!

På vei til gudstjeneste. Høyvann, men lave terskler.

Vel tilbake etter Senegal-turen fikk vi en flott søndag i malinkéland. Det begynte med gudstjeneste med nattverd i Tambaga. Etterpå kjørte vi 4 mil og gikk 3 km for å ha tid sammen med de kristne i en annen landsby. Vannet hindret bilbruk, men vassinga gikk bra. Under misjonærenes fravær har de bygget seg kirke, og vi fikk være med og innvie den. Om kvelden var det møte i en tredje landsby med stort fremmøte, mange bønnebehov og enda flere vitnesbyrd om bønnesvar. En innholdsrik dag med mye velsignelse begge veier!

Fotograf: Gjermund Lygre

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar