torsdag 29. mars 2012

Frem og tilbake...

Eller var det motsatt? For Mali har det i alle fall vært mye tilbake i det siste. Krigen i nord blir bare mer og mer alvorlig i omfang og kompleksitet - med både frigjøringsbevegelse og islamister på offensiven. Ei matvarekrise, som tiltar og som rammer noen av verdens fra før fattigste - millioner står i fare for å sulte i hjel. Maktesløshet og tafatthet i møte med korrupsjon, narkotikatrafikk, terrorisme, krig, sult og alle de andre utfordringene som står i kø i ett av verdens fattigste land. Og så dette militærkuppet, som bare forverrer det hele.


Fins det lyspunkt i dette mørket? Vi vil i alle fall være på jakt etter det. Og de finnes, blant annet i et folk som ikke gir seg så lett og som midt i alt det oppsplittende har en ukuelig driv etter å søke fellesskapsløsninger. Innimellom får vi håp. Som når Den vestafrikanske union (CEDEAO) nettopp var samlet til møte i Abidjan og drøftet krisen i Mali. De ønsker en løsning der president Amadou Toumani Touré (populært kalt ATT) overgir makten til lederen for nasjosonalforsamlingen, slik at han kan danne en overgangsregjering inntil valget blir gjennomført. ATT, som sier at han er i god behold et eller annet sted i Mali, støttet i går den løsningen. Han understreker at demokratiet er viktigere enn hans egen person. I dag kommer fem presidenter fra CEDEAO til Bamako for å samtale med juntaen. 
Tusener i demonstrasjoner i Bamako i går -
denne gangen for kuppmakerne. (Foto: RFI)
Og da er det meldt om demonstrasjoner både for og imot kuppmakerne. Det har det vært mye av de siste dagene. Og uansett hva de er for og imot, så kan slike demonstrasjoner komme ut av kontroll og før til vold og hærverk. Derfor holder vi oss langt unna. Selv om portforbudet er oppheva nå, beveger vi oss ikke ut mer enn nødvendig. 


Men i dag må de to barnefamiliene våre forflytte seg fra Hippodrome, der vi holder til, og til flyplassen på andre siden av byen. De har fått flybilletter i kveld. Vi har ikke fått eskorte, men sender "speidere" ut i forkant for å sjekke kjørerutene. Lygres forlater gjestehuset om morgenen for å skaffe visum som nå er utgått for dem, og for å være tidlig på flyplassen. De vil være hjemme i Tysvær natt til søndag. Dersom flyet går... "Det eneste som er sikkert, er at ingenting er sikkert." Det gjelder generelt her i Mali, og særlig nå. Mange fly har vært kansellert og kaos råder i arbeidet med evakueringen. Mye frem og tilbake... Men vi ber og vi håper at alle de tre barnefamiliene våre er ute av landet i løpet av fredagen.


Hildegunn og jeg håper også vi skal være ute av Bamako fredag kveld. Før det er det mye som skal skje her. Blant annet har vi ikke mer penger enn til marslønna for arbeiderne og sikkerheten for misjonærene. Penger ble sendt fra Norge for noen dager siden, men akkurat da ble valutagrensene her stengt. Inntil videre kjører vi på lavgir i prosjektene og må avvente innkjøp av de siste 40 tonnene med hirse til de som sulter. Vi kommer til å være ei stund i Dakar for å lede arbeidet derfra. Så får vi se om situasjonen endrer seg såpass at vi kan returnere, eller om vi må dra til Norge. I siste fall har Hildegunn bare halvannen dag igjen i Mali. Roar kommer tilbake i august for noen ukers overlapping med den nye direktøren. Som de sier her: "Om Gud vil"...

mandag 26. mars 2012

Ro og usikkerhet

4-5 dager etter militærkuppet i Mali er situasjonen rolig, men fortsatt uavklart. I dag er det ”martyrenes dag” i Bamako. Det betyr fridag, selv om det ikke gjør den store forskjellen for de fleste som ikke har arbeid. Skuddsalvene er sjeldne. Mye av bylivet sirkulerer tilnærmet som normalt. De tre broene over Niger er åpne. Samtidig hører vi fortsatt om plyndringer rundt omkring i byen. 
Foto: AFP
Men rykter svirrer fortsatt og går i ulike retninger. Noen snakker om motoffensiv fra presidentens styrker og at han oppholder seg på et trygt sted. Andre sier at kuppmakerne har tatt hånd om presidenten. Andre igjen melder at det er forhandlinger på gang mellom kuppmakerne og presidentens menn. Også i nord finnes det for eksempel tre versjoner av hvem som kontrollerer nøkkelbyen Kidal – hæren, frigjøringsbevegelsen eller islamistene, som også nå er mer aktive. Kuppet gir i alle fall muligheter for styrking av opprørernes posisjon i nord – motsatt av hva kuppmakerne ville oppnå.


Uansett blir kuppmakerne stadig mer isolerte. De er stort sett unge militære med lavere grad. Lederen er for eksempel kaptein. Det internasjonale samfunnet, andre afrikanske land og de fleste politiske partier og samfunnsgrupperinger i Mali fordømmer kuppet, og ber kuppmakerne gi fra seg makten. Dette presset kan tvinge kuppmakerne til forhandlingsbordet for å komme ut av det med æren og livet i behold. Men det kan også føre til desperasjon eller at de mister kontrollen over egne styrker.


Fortsatt er vi urolige for ulike scenarier, som kan gjøre situasjonen farligere. Dersom det blir kamphandlinger i byen mellom kuppmakere og regjeringstro styrker, kan det bli blodig her.  Og selv om vi har døgnvakt på alle husene våre i Bamako og doblet vakthold ved kontor/gjestehus, frykter vi plyndringer også hos oss. Dersom vannet stenges, har vi så vi klarer oss noen dager. Men den allerede alvorlige matmangelen blant folk flest vil kunne gjøre folk desperate. Og da vet de hvor ressursene befinner seg – blant annet hos oss hvite.


Uansett følger vi utenriksdepartementet sitt råd og holder oss hjemme og med låste dører. Vi står i tett kontakt med norske myndigheter både gjennom Normisjons beredskapsgruppe i Oslo og direkte fra Bamako. Og vi har utfordret tydelig norske myndigheter til å sørge for utredning av ulike evakueringsalternativer. Normisjons utsendinger i Bamako vil bli evakuert ved første anledning. Også barnefamilien i Tambaga vil bli prioritert ved en evakuering. Vi har et lite håp om at flyplassen og grensene til nabolandene skal åpnes i løpet av uka.

søndag 25. mars 2012

"Immanuel"

I dag kl. 11.00 hadde vi "gudstjeneste" på gjestehuset sammen med familien Lygre. Familien Deriaz, som bor noen hundre meter fra oss, fant det tryggest å holde seg hjemme, noe også sikkerhetsreglene våre tilsier. Vi sang "høvelige" sanger, leste gode bibelvers for situasjonen og ba sammen... Gunnhild delte blant annet fra Josva 1,9: Jeg har jo sagt deg: Vær modig og sterk! La deg ikke skremme, og mist ikke motet! For Herren din Gud er med deg overalt hvor du går."
F.v.: Gunn Marit, Ingeborg, Roar, Hildegunn, Gunhild
og Gjermund. Irene sto bak kameraet da bildet ble tatt.

lørdag 24. mars 2012

"Fanget" i Bamako

Tre dager etter militærkuppet i Mali er situasjonen fortsatt ganske uavklart. Rykter svirrer fortsatt og går i ulike retninger. Noen sier at presidentens styrker ("De røde berretene") har gått til motoffensiv og har tatt tilbake TV-stasjonen og nasjonalforsamling. Andre sier at kuppmakerne vil gå mot den militærleiren sør-vest for sentrum, der de mener presidenten sitter. RFI og andre melder at det er forhandlinger på gang mellom kuppmakerne og presidentens menn.
Foto: Reuters 
Uansett ser det ut for at kuppmakerne blir stadig mer isolerte. De er stort sett unge militære med lavere grad. Lederen er for eksempel kaptein. Det internasjonale samfunnet, andre afrikanske land og de fleste politiske partiene i Mali fordømmer kuppet, og ber kuppmakerne gi fra seg makten.

En del av det daglige livet i Bamako er i ferd med å gjenopptas. Det sirkulerer folk og biler i byen. Broene er åpne, men flyplassen og grensene er fortsatt stengt. Portforbudet gjelder bare mellom 18.00 og 06.00. Samtidig var for eksempel drivstoffprisene i går flerdoblet. Og tyver, bander og soldater har robbet butikker og biler. Vi holder oss uansett hjemme og med låste dører.

Det er særlig to farer vi ser i situasjonen nå:
1. Faren for kamphandlinger i byen mellom kuppmakere og regjeringstro styrker (sikkerhetsstyrkene og evt. deler av hæren?). Det er vanskelig å vite styrkeforholdet mellom disse.
2. Faren for plyndring i våre hus, selv om vi har døgnvakt på alle husene våre i Bamako og doblet vakthold ved kontor/gjestehus.

Vi har derfor vært tydelige i vår beskjed til norske myndigheter om at vi ønsker en snarlig evakuering, særlig av de to barnefamiliene i Bamako. Vi har ei beredskapsgruppe ved Normisjons hovedkontor, som tar situasjonen på alvor og følger godt opp både overfor oss og overfor utenriksdepartementet. Norske myndigheter er nå mer på banen enn vi har opplevd tidligere. De har tettere kontakt med særlig franske, svenske og danske myndigheter og andre kilder i Bamako. Det gjør oss tryggere på at råd og beslutninger fra dem er bedre fundert. Foreløpig er det ikke tatt noen beslutning om evakuering, men vi vurderer fortløpende ulike alternativer i samråd med ledelsen og norske myndigheter.

torsdag 22. mars 2012

Militærkupp i Mali

I natt ble det klart at det som begynte som opprør mot myndighetene har endt i et statskupp i Mali. Kl. 4.25 i natt sto representanter for opprørerne frem på nasjonalt TV. De ”suspenderte grunnloven og oppløste statsinstitusjoner” inntil videre, og rettferdiggjorde kuppet med regjeringens manglende evne til å håndtere krisen i nord. De oppfordret befolkningen til å forbli rolig og innførte portforbud fra kl. 6.00 i dag.
Foto: TV5
Det hele begynte med et møte onsdag formiddag mellom representanter for regjeringen og soldater i militærleiren i Kati, 15 km fra Bamako. Det utviklet seg til en heftig disputt med krass kritikk av regjeringens mangelfulle håndtering av tuaregopprøret i nord. I den opphetede situasjonen skjøt en av livvaktene et varselskudd. Etter det forlot representantene for regjeringen leiren. Soldatene henta våpen fra et depot og ville gå mot presidentpalasset. Sikkerhetsstyrkene barrikaderte palasset. Soldatene gikk til sentrum og skjøt varselskudd i lufta. Etter hvert tok de kontroll over den statlige radio- og fjernsynsstasjonen og andre sentrale institusjoner i Bamako. De stengte også de tre broene over Niger, og gikk mot flyplassen. Litt senere stormet de presidentpalasset og tok kontroll over det. Presidenten skal være brakt til et trygt sted, men flere ministere er arrestert. Selv har vi det siste døgnet hørt mange skuddsalver også i nærområdet vårt på Hippodrome. Det meldes videre at ei gruppe soldater/militære har gjort opprør og tatt kontroll i Gao i nord-øst-Mali.

Vi respekterer portforbudet, holder oss innendørs og opplever oss etter forholdene trygge. Vi prøver å holde oss oppdatert på situasjonen, og vurderer fortløpende ulike tiltak i samråd med ledelsen i Norge. Beslutning om å evakuere avventer til vi har tydeligere signaler fra utenriksdepartementet og til vi ser hvilke alternativer vi har. Alle grensene til nabolandene er stengt frem til tirsdag. 

Akkurat nå er vi 11 Normisjonsmisjonærer her i Bamako, inklusive familien Lygre. Gunn Marit, Ingeborg, Gunnhild og Irene skulle etter planen reist til Norge i går kveld, men må nå vente. Vær med og be for land og folk, og for våre medarbeidere, både maliske og norske og...

tirsdag 6. mars 2012

Vi klipper fra

Flacke-posten mars 2012
Da var den årlige misjonærkonferansen vel overstått, og det er på tide med litt info til gamlelandet. General Rolf ga oss mye på konferansen, ikke minst i sine bibeltimer om å være disippel og å gjøre disipler. Og vi hadde et flott fellesskap og konstruktive drøftinger blant annet om langtidsperspektivet for Normisjon i Mali.

På vei til misjonærkonferansen stoppet vi ved det nye bibeloversetterhuset i Kita. 1. februar startet vi offisielt oversettelsen av det nye testamentet til malinké. Dette arbeidet har vært forberedt i flere år, men har vært utsatt fordi det har vært vanskelig å skaffe kvalifiserte oversettere. Men nå starter vi, selv om vi enda mangler en oversetter. Hilde Halvorsen leder et team med to nasjonale medarbeidere. Denne uka fikk vi meldingen om at bibelselskapet i Mali, som vi samarbeider med om dette, ikke har penger til sin halvpart av budsjettet. Det bør ikke stoppe oss…

Sikkerhetssituasjonen i landet opptar oss en del for tiden. I nord-Mali er det krig mellom myndighetene og en regional frigjøringsbevegelse med tuareger i spissen. De prøver å få kontroll over et større landområde i nord-øst-Mali. Det er en gammel konflikt som er blusset opp igjen etter at Gadaffi-vennlige leiesoldater med våpen kom hjem fra Libya-krigen. Så langt har konflikten gitt mer enn 120.000 flyktninger i og utenfor landet.

Ellers er misnøyen med myndighetene stor av flere grunner. Folk savner tiltak mot Al Quaida-kidnappinger i nord-Mali, mot narkotikatrafikken, mot korrupsjon og mot matvarekrisen som ser ut til å bli alvorlig for store deler av Mali, blant annet i vest der vi holder til. (På bildet bæres sekker på 100 kg hirse inn i et av våre lager.) Det har vært voldelige demonstrasjoner i Bamako, og i forbindelse med presidentvalget i april/mai vil det kunne bli en del uro. Vi er forberedt i henhold til beredskapsplanen vår, og har også kjøpt visum til et naboland i fall vi må evakuere med bil. Vi opplever oss trygge, men oppfordrer til bønn for land og folk og valg…

I januar/februar hadde vi besøk av åtte engasjerte besøkende fra Rogaland. Vi hadde en fantastisk flott rundtur sammen med mange sterke opplevelser. På bloggen vår (bamrof.blogspot.com) kan dere se glimt av noe av det. Møtet med innbyggerne i Fangalakouta gjorde inntrykk. 5-600 mennesker møtte frem, og vi tenkte at det planlagte møtet ble endret til en høflighetsvisitt med noen hilsener. Men tre unge menn, som var blitt kristne, sto frem og ledet an med stor frimodighet overfor sine muslimske og sterkt animistiske medborgere. Evangelist Sekou Keita, som selv har vært trollmann, utfordret animismen med et tydelig budskap. Mange ba om forbønn, blant annet landsbysjefen. Og etterpå kom en ung mann og sa at han ville bli kristen.

Til sommeren kommer kirkepresidenten her, Adama Bah, på besøk til Norge. Han skal blant annet være med på generalforsamlingen i Stavanger, 6.-10. juni. Der kommer også de fleste Mali-misjonærene, og forhåpentligvis mange av dere som leser dette. Adama leder ikke bare EELM (samarbeidskirken vår her), men også et svært strategisk arbeid blant folket sitt, fulanerne. De er et stolt folkeslag, og normalt vanskelig å nå med evangeliet. Men i Mahina står Adama i spissen for et flott arbeid inn mot fulanerne. Forrige uke besøkte vi en fulanifamilie. De viste frem et velbrukt nytestamente og sa at de hørte på Adamas radioprogrammer hver dag. 200 fulanifamilier i området har nå sitt NT, og stadig flere lærer å lese gjennom kursing ut fra fulanisenteret vårt.

Bibelskolen i Bafoulabé er i ferd med å fornyes både utvendig og med tanke på innholdet. Nylig ble et nytt bygg tatt i bruk. Gjermund Lygre leder bibelskolen sammen med gode maliske, norske og kamerunesiske medarbeidere. Neste uke holdes det kurs på bibelskolen om seksuelle krenkelser. Vi har hatt et par krevende saker i Bamako, som har foranlediget dette. Barns og kvinners verdighet utfordres på mange vis i samfunnet her, ikke minst etter at den nye familielovgivningen kom i fjor. Den befester synet på kvinnen som mannens eiendom.

 Takk til alle som knepper hendene i bønn til vår allmektige Far!
  
Hildegunn (00 223 78128455, hildegunn.flacke@gmail.com) og  Roar (00 223 78798138, rflacke@gmail.com)
Blogg: bamrof.blogspot.com Gaver kan sendes til konto 1503 02 13537 og merkes ”Normisjons arbeid i Mali”.