lørdag 24. mars 2012

"Fanget" i Bamako

Tre dager etter militærkuppet i Mali er situasjonen fortsatt ganske uavklart. Rykter svirrer fortsatt og går i ulike retninger. Noen sier at presidentens styrker ("De røde berretene") har gått til motoffensiv og har tatt tilbake TV-stasjonen og nasjonalforsamling. Andre sier at kuppmakerne vil gå mot den militærleiren sør-vest for sentrum, der de mener presidenten sitter. RFI og andre melder at det er forhandlinger på gang mellom kuppmakerne og presidentens menn.
Foto: Reuters 
Uansett ser det ut for at kuppmakerne blir stadig mer isolerte. De er stort sett unge militære med lavere grad. Lederen er for eksempel kaptein. Det internasjonale samfunnet, andre afrikanske land og de fleste politiske partiene i Mali fordømmer kuppet, og ber kuppmakerne gi fra seg makten.

En del av det daglige livet i Bamako er i ferd med å gjenopptas. Det sirkulerer folk og biler i byen. Broene er åpne, men flyplassen og grensene er fortsatt stengt. Portforbudet gjelder bare mellom 18.00 og 06.00. Samtidig var for eksempel drivstoffprisene i går flerdoblet. Og tyver, bander og soldater har robbet butikker og biler. Vi holder oss uansett hjemme og med låste dører.

Det er særlig to farer vi ser i situasjonen nå:
1. Faren for kamphandlinger i byen mellom kuppmakere og regjeringstro styrker (sikkerhetsstyrkene og evt. deler av hæren?). Det er vanskelig å vite styrkeforholdet mellom disse.
2. Faren for plyndring i våre hus, selv om vi har døgnvakt på alle husene våre i Bamako og doblet vakthold ved kontor/gjestehus.

Vi har derfor vært tydelige i vår beskjed til norske myndigheter om at vi ønsker en snarlig evakuering, særlig av de to barnefamiliene i Bamako. Vi har ei beredskapsgruppe ved Normisjons hovedkontor, som tar situasjonen på alvor og følger godt opp både overfor oss og overfor utenriksdepartementet. Norske myndigheter er nå mer på banen enn vi har opplevd tidligere. De har tettere kontakt med særlig franske, svenske og danske myndigheter og andre kilder i Bamako. Det gjør oss tryggere på at råd og beslutninger fra dem er bedre fundert. Foreløpig er det ikke tatt noen beslutning om evakuering, men vi vurderer fortløpende ulike alternativer i samråd med ledelsen og norske myndigheter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar