torsdag 22. mars 2012

Militærkupp i Mali

I natt ble det klart at det som begynte som opprør mot myndighetene har endt i et statskupp i Mali. Kl. 4.25 i natt sto representanter for opprørerne frem på nasjonalt TV. De ”suspenderte grunnloven og oppløste statsinstitusjoner” inntil videre, og rettferdiggjorde kuppet med regjeringens manglende evne til å håndtere krisen i nord. De oppfordret befolkningen til å forbli rolig og innførte portforbud fra kl. 6.00 i dag.
Foto: TV5
Det hele begynte med et møte onsdag formiddag mellom representanter for regjeringen og soldater i militærleiren i Kati, 15 km fra Bamako. Det utviklet seg til en heftig disputt med krass kritikk av regjeringens mangelfulle håndtering av tuaregopprøret i nord. I den opphetede situasjonen skjøt en av livvaktene et varselskudd. Etter det forlot representantene for regjeringen leiren. Soldatene henta våpen fra et depot og ville gå mot presidentpalasset. Sikkerhetsstyrkene barrikaderte palasset. Soldatene gikk til sentrum og skjøt varselskudd i lufta. Etter hvert tok de kontroll over den statlige radio- og fjernsynsstasjonen og andre sentrale institusjoner i Bamako. De stengte også de tre broene over Niger, og gikk mot flyplassen. Litt senere stormet de presidentpalasset og tok kontroll over det. Presidenten skal være brakt til et trygt sted, men flere ministere er arrestert. Selv har vi det siste døgnet hørt mange skuddsalver også i nærområdet vårt på Hippodrome. Det meldes videre at ei gruppe soldater/militære har gjort opprør og tatt kontroll i Gao i nord-øst-Mali.

Vi respekterer portforbudet, holder oss innendørs og opplever oss etter forholdene trygge. Vi prøver å holde oss oppdatert på situasjonen, og vurderer fortløpende ulike tiltak i samråd med ledelsen i Norge. Beslutning om å evakuere avventer til vi har tydeligere signaler fra utenriksdepartementet og til vi ser hvilke alternativer vi har. Alle grensene til nabolandene er stengt frem til tirsdag. 

Akkurat nå er vi 11 Normisjonsmisjonærer her i Bamako, inklusive familien Lygre. Gunn Marit, Ingeborg, Gunnhild og Irene skulle etter planen reist til Norge i går kveld, men må nå vente. Vær med og be for land og folk, og for våre medarbeidere, både maliske og norske og...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar